Hoe lang is een kat zwanger?
Hoe lang is

Hoe lang is een kat zwanger?

Als u een kat heeft en zich afvraagt hoe lang een kat drachtig is, dan zal dit artikel helpen uw vraag te beantwoorden. De draagtijd voor katten varieert tussen 62-65 dagen van conceptie tot geboorte, met een gemiddelde van 64 dagen.

Hoe weet je of een kat zwanger is

Meestal zal de buik van de kat beginnen uit te zetten en de kat kan zelfs melk produceren. U kunt ook zien dat uw kat haar buikje voorzichtig draagt en moeite heeft om op een hoog punt te gaan staan.

De beste manier om te weten of uw kat zwanger is, is haar mee te nemen voor een echografie. De dierenarts zal de baarmoeder, de eierstokken en de borstklieren onderzoeken en de buik betasten. Ze zullen ook bloedtesten en urineonderzoek doen om andere oorzaken van gewichtstoename of borstvoeding uit te sluiten, zoals tumoren die een zwangerschap kunnen imiteren.

Soms kan een zwangerschap langer of korter duren

Soms kan een zwangerschap langer of korter duren dan de gemiddelde 64 dagen. Als uw kat al langer dan twee maanden drachtig is en nog steeds niet bevallen is, raadpleeg dan uw dierenarts om mogelijke complicaties uit te sluiten. Sommige poezen hebben problemen met de geboorte van hun kittens door de grote omvang van het nest, terwijl anderen last kunnen hebben van baarmoeder traagheid, waarbij de weeën niet meer productief zijn om de foetus in arbeid te duwen. Dit leidt tot langdurige weeën die tot foetale sterfte kunnen leiden als ze niet onmiddellijk met een keizersnede worden behandeld.

De dierenarts onderzoekt de baarmoeder, de eierstokken, de borstklieren en palpeert de buik. Hij zal ook bloedtesten en urineonderzoek uitvoeren om andere oorzaken van gewichtstoename of lactatie uit te sluiten, zoals overvoeding of andere medische problemen.

De draagtijd van een kat is meestal tussen 63 en 68 dagen, hoewel er enige variatie kan zijn van de ene poes tot de andere, of bij bepaalde rassen die geneigd zijn grote nesten kittens te werpen met een grotere tussenruimte tussen de nesten. De leeftijd van uw kat is ook van invloed op hoe lang haar zwangerschap duurt – oudere katten hebben vaak een langere zwangerschap dan jongere, omdat ze iets meer tijd nodig hebben om hun baarmoederspieren aan te passen voor de bevalling.

Hoe kunt u helpen als uw kat zwanger is?

Het beste wat u kunt doen, is uw kat steunen als ze zwanger is! Ga vaak bij haar kijken en geef haar veel liefde, aandacht, eten en water. Zorg er ook voor dat de omgeving rond haar nestplaats zo min mogelijk rommel of andere gevaarlijke dingen bevat – dit helpt de katjes veilig te blijven tijdens hun zwangerschap. Het is een goed idee om uw kat niet te veel te aaien, want dat kan aanvoelen als een inbreuk op haar persoonlijke ruimte als ze zich al ongemakkelijk voelde voordat ze zwanger werd. Maar maak je geen zorgen – als ze eenmaal hun kittens hebben, zijn katten blij met alle genegenheid die we ze willen geven!

Bevallen na de draagtijd

Als je merkt dat je kat is begonnen met bevallen, kun je het beste meteen een dierenarts of dierenkliniek bellen! Zij hebben misschien iets dat ze haar kunnen geven om de bevalling te stoppen en om de kat beter te kunnen behandelen. Als dit thuis gebeurt, is het belangrijk om te weten wat de tekenen van een naderende bevalling zijn (zich terugtrekken uit routine-activiteiten zoals eten of zichzelf verzorgen) om iedereen kalm te houden tot we op weg zijn naar de dokter. Het helpt ook als er iemand bij haar blijft gedurende die tijd, omdat ze nerveus kan worden als ze gescheiden wordt. En maak je geen zorgen – als ze eenmaal hun kittens hebben gekregen, zijn katten blij met alle genegenheid die we ze willen geven!

Hoe zit het met schijnzwangerschappen?

Het is niet ongewoon dat katten door een fase gaan waarin ze doen alsof ze zwanger zijn – nestelen, tepels ontwikkelen en melk produceren.

In veel gevallen is er geen medische verklaring voor hun gedrag, behalve dat het een instinctieve reactie kan zijn op de aanwezigheid van een niet gesteriliseerde krolse poes in de buurt. In deze gevallen moeten we met onze dierenarts overleggen of dit gedrag al dan niet actie van hun kant rechtvaardigt.

Author Image
Ruben

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *