Wat is buttermilk?
Buttermilk is in het Nederlands vertaald karnemelk
Karnemelk is een zuivelproduct dat uit room gefermenteerd en verzuurd is
Karnemelk is een zuivelproduct dat uit room gefermenteerd en aangezuurd wordt. Karnemelk heeft vele toepassingen, onder meer in recepten voor gebakken waren, en ook in gemengde drankjes zoals de buttered rum of butterscotch sour. Het wordt ook gebruikt om oppervlakken zoals houten snijplanken schoon te maken. Het woord “boter” komt van het oud-Engelse woord “beurre” dat “boter karnen” betekent.
Het wordt meestal gebruikt in de keuken, als ingrediënt of om smaak te geven
De smaak van karnemelk is een beetje zuur en pittig, zoet en zoutig. Zijn dikke, rijke romigheid maakt het de perfecte drank om aan te nippen op een kille ochtend bij het ontbijt of als opkikkertje in de namiddag.
Het is te koop in de meeste kruidenierswinkels of thuis te maken met gewone melk
Karnemelk is een zuivelproduct dat je thuis kunt maken van gewone melk, of kunt kopen en gebruiken als vervanger van zure room. Van karnemelk zijn vele voordelen aangetoond, zoals verlaging van het cholesterolgehalte, verbetering van de spijsvertering, helpen bij gewichtsverlies, en vermindering van het risico op diabetes. Het wordt het meest gegeten bij ontbijtgerechten als pannenkoeken en wafels.
Als je zelf karnemelk maakt is die ongeveer twee weken houdbaar nadat ze geopend en in de koelkast bewaard is
Karnemelk moet niet verward worden met yoghurt
Karnemelk wordt gemaakt door een cultuur aan melk toe te voegen en die te laten gisten. Het heeft niet dezelfde gezondheidsvoordelen als yoghurt omdat het niet lang genoeg gefermenteerd is, maar zijn wrange smaak is een perfecte vervanger in recepten waar je iets met zuur nodig hebt. Karnemelk kan ook gebruikt worden in plaats van azijn of citroensap bij het maken van dressings, sauzen, of marinades.
Waarom heet Karnemelk in het Engels buttermilk?
Het woord “butter” komt van het oud-Engelse woord dat “koeienboter” betekent, omdat koeien oorspronkelijk dit product produceerden