boomstam uithollen
Hoe kun je

Boomstam uithollen, hoe moet dat?

Het uithollen van een boomstam is al lang een populair tijdverdrijf voor houtbewerkers en buitensporters. Het is geen moeilijke taak, maar het vergt wel wat geduld, tijd en vaardigheid. In dit artikel vindt u alle informatie die u nodig hebt om uw eigen boomstammen uit te hollen!

Kies de Boomstam die je wilt uithollen

De eerste stap is het kiezen van je boomstam. De grootte van de boomstam die je nodig hebt hangt af van hoe groot je je eindproduct wilt hebben, dus overweeg dit voor je een boom kiest om te vellen.

De beste tijd om bomen in koudere klimaten zoals Canada te vellen is tussen november en maart, als er geen kans is dat het sap loopt of dat insecten de boom aantasten terwijl hij nog vers is. Bedenk ook dat voor het uithollen van verschillende houtsoorten verschillend gereedschap nodig is: zacht hout (zoals grenen) kan snel met de hand uitgehakt worden; hardhouten stammen moet je met een kettingzaag of een krachtige zaag doen.

Na de kap van de boomstam

Als je de boom omgezaagd hebt, verwijder je alle takken en gebladerte, zodat hij drie maanden kan drogen voor je hem uitholt. Als je boomstammen klaar zijn om uitgehold te worden, begin je met het afhakken van de schors met een scherpe bijl, om alle parasieten eronder weg te werken.

De boomstam uithollen met gereedschap

Gebruik een boor (of spadeboor) die iets smaller is dan de diameter die je voor je afgewerkte boomstam wilt min een centimeter. Boor van beide kanten in een uiteinde van de stam tot er aan weerszijden genoeg ruimte is voor vingers

Hol dan met een handzaag of draaiend gereedschap (zoals een Dremmel) meer hout uit, geleidelijk naar het andere uiteinde van de stam toe werkend. Als je hier klaar mee bent bij het uithollen kun je de binnenkant uithollen om een komvorm te maken (bekend als “draaien”).

Hardhouten boomstammen vereisen ofwel elektrisch gereedschap – bijvoorbeeld een kettingzaag of lintzaag) – of wat ouderwets lui zweet gebruiken! Maar zorg ervoor dat je zorgvuldig te werk gaat, want hardhout heeft meer knoesten en kronkels dan zachter hout, zodat je bij het uithollen gemakkelijk de weg kwijt raakt.

Veiligheid bij het uithollen van een boom

Tips voor veiligheid bij het uithollen van een boomstam zijn pauzes nemen en niet langer dan een uur achter elkaar werken, en handschoenen dragen om je handen tegen splinters te beschermen. Ook moet je rekening houden dat het uithollen van een boom een buitenactiviteit is, dus je moet het buiten of op een goed geventileerde plaats doen.

Wat kun je uit de boomstam uithollen

Als je boomstam uitgehold is en tot een komvorm gemaakt, gebruik je snijgereedschap zoals houtsnijmessen of elektrisch gereedschap zoals lintzagen om hem verder uit te hollen

Je kunt van deze boomstammen schalen maken met traditionele houtbewerkingstechnieken; als je ze voor meer rustieke projecten wilt gebruiken (zoals vogelvoederhuisjes), laat dan enkele knoesten zitten voor de textuur.

Je kunt ook besluiten om uitgewerkte motieven in het binnenoppervlak van je kom te kerven voor je ze schildert met een kleur die bij je interieur past – let er alleen op dat je niet over eventuele scheuren heen schildert! En tot slot, vergeet niet dat het vooral veel tijd en geduld kost om een boomstam uit te hollen, dus neem ruim de tijd om te drogen en laat ze minstens zes maanden voor gebruik uitharden.

Author Image
Ruben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *