hoe lang moet houtlijm drogen
Hoe lang gaan

Hoe lang moet houtlijm drogen

Houtlijm of witte houtlijm is een lijm die vaak wordt gebruikt om twee stukken hout bij elkaar te houden. Wanneer de verbinding die met de houtlijm wordt gemaakt droog is, wordt het zeer sterk en duurzaam. Maar als u een fout maakt bij het lijmen van uw planken, dan kunt u de prestaties van uw lijm ruïneren door een zwakke of onsterke verbinding te creëren. De droogtijd is dus echt heel belangrijk.

In dit artikel bespreken we 5 fouten die de prestaties van uw witte houtlijm kunnen ruïneren!

-Je lijmverbinding niet lang genoeg laten drogen voor je er druk op uitoefent. Hierdoor zullen de houtvezels op de plaats van contact uit elkaar gaan, wat een zwakke of onstabiele verbinding veroorzaakt

-Verkeerd afmeten en mengen van verhoudingen lijm en vocht. Te veel water kan een toch al broze verbinding tussen twee stukken hout verzwakken.

-De verkeerde lijmsoort mengen. Als je een waterbestendige lijm gebruikt, en je planken zijn niet vochtig of nat als je ze samenvoegt, dan heb je in plaats daarvan een materiaal op oliebasis nodig.

-De oppervlakken niet zorgvuldig schuren voordat je druk uitoefent met klemmen (of andere vasthoudmiddelen), want dat kan leiden tot ongelijke oppervlakken.

-Niet de juiste soort lijm voor je project gebruiken, zoals houtlijm vs. polyurethaanlijm of PVC cement.

Dan zijn er nog een paar andere variabelen in de omgeving om rekening mee te houden zoals:

  • sneldrogende of normale lijmen en welk merk (bison of anders)
  • wat voor hout verlijmen we
  • grootte van de verschillende soorten hout delen
  • temperatuur
  • luchtvochtigheid

Witte houtlijm droogt transparant

Zoals je ziet zijn er veel fouten die de werking van je houtlijm kunnen verpesten. Door deze veel voorkomende fouten op te sporen en te corrigeren bij het aan elkaar lijmen van planken of het gebruik van welke lijm dan ook voor een project in het algemeen, zul je mogelijke valkuilen kunnen vermijden met het verzekeren van een gelijkmatige verbinding tussen materialen!

Houtlijm moet 3 tot 4 uur drogen voor je druk op de verbinding kunt zetten, als je wilt dat hij lang meegaat.

Author Image
Ruben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *