Hoe lang kun je champagne bewaren?
Hoe lang kun je

Hoe lang kun je champagne bewaren?

Champagne is een van de meest luxe drankjes die je kunt bestellen in het restaurant. Dit geparfumeerde wijnachtige drankje wordt vaak op speciale momenten of bij feestelijke gelegenheden ingeschonken. Hoe lang kan je champagne bewaren? We leggen uit wat voor effect temperatuur en luchtvochtigheid op champagne hebben, zodat jij weet hoe lang je hem kunt bewaren!

Ligplaats van de champagne

De temperatuur is erg belangrijk voor de houdbaarheid van champagne. Om te voorkomen dat de champagne een wijnachtig smaak krijgt, moet je hem op een koel en donkere plek bewaren zonder directe invloeden van warmte of licht. Als je champagne op een koele plek bewaart, dan zou je hem ongeveer twee tot drie jaren goed moeten kunnen bewaren.

Als de temperatuur te hoog wordt, kan het gebeuren dat de champagne niet meer de bubbels kan behouden, waardoor hij minder luchtig wordt. Overdreven gekoelde champagne kan daarentegen ook niet goed zijn want dan zou de smaak verdwijnen.

Geopend kan champagne maar heel even mee. Eerlijk gezegd is iedere champagne anders en dat betekent ook dat je verschillende variabelen moet bijhouden om te weten hoe je champagne er aan toe is.

De champagne ligt al wat langer

Als je een fles champagne hebt die al jaren op de plank staat en hij smaakt nog steeds goed, dan gefeliciteerd! Je hebt een uitstekende vintage bubbels gevonden. In het geval dat je drankje plat is gegaan of zijn bubbels heeft verloren, zijn hier wat tips om het feest nieuw leven in te blazen: 

– Schenk de champagne in een schoon en droog glas. 

– Zet de champagne minstens een uur voor het serveren in de koelkast om af te koelen, of als je weinig tijd hebt, zet je de fles platte bubbels 15 minuten in een emmer gevuld met ijsblokjes. 

– Voeg vers fruit zoals citroenen of sinaasappelen toe om de champagne terug op smaak te brengen en misschien zelfs een paar schijfjes gemberwortel. 

– Doe een sinaasappelschil in je glas en rasp er met een lepel of wat citroenschilletjes overheen voor je het opdrinkt.

– Meng er bruiswater, spuitwater of tonic door, afhankelijk van het smaakprofiel dat je zoekt. 

De tijd dat je champagne moet bewaren is ook afhankelijk van hoe goed hij bewaard wordt gedurende de hele productieproces. De waarde en smaak neemt vaak al snel af binnen een paar weken na botteling je moet dan eigenlijk al gaan drinken. Heb je het dan alleen maar op de koude plank gelegd, dan kan hij nog wel eens zo’n twee jaar bewaard blijven, maar of de smaak dan nog oké is laten we aan jou.

Author Image
Ruben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *