Hoe lang kun je verf bewaren?
Hoe lang kun je

Hoe lang kun je verf bewaren?

Hoe lang je verf kunt bewaren is een vraag die veel mensen bezig houdt. Het antwoord hierop is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de soort verf en het type oppervlak waarop ze wordt aangebracht. In dit blog artikel geven we onze tips over hoe lang je verf in principe kan blijven bewaren én wat je moet doen om ervoor te zorgen dat je nog goede resultaten behaalt met je schilderwerkzaamheden!

1. Verschillende soorten verf

In principe kan je de ene soort verf beter bewaren dan de ander. Niet alleen omdat ze verschillende eigenschappen hebben, maar ook vanwege hun houdbaarheidsdatum. Zo heb je verf op waterbasis, verf op oliebasis, acrylverf en latexverf.

– Houdbaarheid van watergedragen verf: tussen de 12 én 18 maanden (afhankelijk van het type)

– Houdbaarheid van oliegedragen verf: vier tot zes jaar of langer (afhankelijk van het type)

– Houdbaarheid van acrylverf: 1 tot 2 jaar

– Houdbaarheid van latexverf: circa 18 maanden

2. Wanneer kun je de verf nog gebruiken

Ook als je verf nog goed is voor gebruik, betekent dat niet automatisch dat die ook echt nog goed is. Je moet dus testen of de verf nog echt pakt. Doe dat door een dunne laag aan te brengen op het voorwerp waar je mee werkt. Als de verf niet goed pakt dan kun je rustig stellen dat je verf niet meer bruikbaar is.

Nogmaals, ook als de verf goed blijft pakken dan zijn er uiteraard andere beperkingen voor het gebruik van je verf. Denk bijvoorbeeld aan een watergedragen product dat na 12 maanden niet meer kan worden opgeschilderd omdat de verf niet meer waterdicht is.

3. Verf weggooien

Verf mag niet bij de normale huishoudelijke afval worden weggegooid. Verf is milieubelastend en dus moet je verf in een speciale container of in het blik waar het in geleverd is. Je kunt het dan naar de milieustraat brengen en ervoor zorgen dat je verf niet gemengd wordt met de rest van het huishoudelijk afval. Zo werk je aan een goed milieu.

Author Image
Ruben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *